Ugovor s Paris Saint-Germainom Lionela Messija uključuje plaćanja u kriptovalutama

Paket plaće argentinske nogometne zvijezde Lionela Messija u Paris Saint-Germainu uključivao je uplatu navijačkim tokenima kriptovalute.

Messi (34) je u utorak napustio španjolsku Barcelonu i potpisao dvogodišnji ugovor s PSG-om , s opcijom na treću godinu.

PSG je u priopćenju rekao da je tokene uključene u njegov “paket dobrodošlice” ili naknadu za potpisivanje osigurao Socios.com koji je klupski davatelj tokena navijača.

Klub nije naveo koliki postotak posla čine žetoni, ali je rekao da je primio “veliki broj”.

Zašto je Messi napustio Barcelonu?
Messi je postao najpoželjniji slobodni igrač u povijesti nogometa nakon što mu je ljetos istekao ugovor s Barcelonom. Katalonski klub nadao se da će zadržati Messija, koji je pristao na smanjenje plaće, ali ipak ne bi udovoljio financijskim propisima španjolske lige.

Već desetljeće financiran katarskim državnim bogatstvom, PSG je jedan od rijetkih klubova na svijetu koji bi mogao financirati potpisivanje Messija. On bi trebao zarađivati ​​oko 35 milijuna eura neto godišnje, rekla je za Associated Press osoba upoznata s pregovorima o ugovoru.

Što su tokeni obožavatelja?
“Fan Tokeni i Socios.com igraju sve istaknutiju ulogu u sportu na najvišoj razini”, rekao je Alexandre Dreyfus, izvršni direktor Socios.com, u izjavi.

Navijački tokeni su vrsta kriptovalute koja vlasnicima omogućuje glasovanje o većinom manjim odlukama vezanim uz njihove klubove. Među klubovima koji će ove godine lansirati tokene su prvak engleske Premier lige Manchester City i talijanski AC Milan.

Kao i Bitcoin i druge digitalne valute , tokeni obožavatelja mogu se trgovati na burzama. Također imaju tendenciju divljih kolebanja cijena, što je dovelo do toga da neki financijski regulatori izdaju upozorenja ulagačima.

PSG je rekao da je bilo velikih količina trgovanja njegovim navijačkim tokenima nakon što su se pojavili izvještaji o Messijevom prelasku u klub.

“Hrupa oko najnovijih potpisa u klupskom užurbanom ljetnom prijelaznom roku stvorila je ogroman porast interesa za $PSG Fan tokene, s volumenom trgovine koji je premašio 1,2 milijarde dolara u danima koji su prethodili tom potezu”, navodi se.

Pokreti cijena tokena obožavatelja mogu imati malo veze s izvedbom ili rezultatima na terenu.

PSG-ov token, koji ima tržišnu kapitalizaciju od oko 52 milijuna dolara (42,4 milijuna eura), skočio je za više od 130% u samo pet dana usred nagađanja o Messijevom dolasku na najviši nivo od preko 60 dolara (51,11 eura) u utorak. Posljednji su pali 10% na oko 40 dolara (34,07 eura), prema web stranici CoinMarketCap.

Komercijalni Messi-efekt
Očekuje se da će potpisivanje također donijeti velike komercijalne prihode. Sama prodaja dresa vjerojatno će skupiti ogromne iznose. Kada je Cristiano Ronaldo potpisao za Juventus 2018. godine, klub je u prva 24 sata prodao 520.000 majica s njegovim imenom za procijenjenih 60 milijuna dolara (51,1 milijun eura).

Messijev potpis također je ojačao profil PSG-a na globalnoj razini. Klupski pratitelji na Instagramu skočili su s 38,4 milijuna u subotu na više od 44,8 milijuna u četvrtak nakon potvrde transfera, prema SocialBlade trackeru na društvenim mrežama .

KOMENTARIŠITE PUTEM FACEBOOK

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *