Šta čeka Đokovića – dišu mu za vratom

Eliminacija u trećem kolu US opena sa sobom Novaku Đokoviću donosi komplikacije, kada je nastavak sezone u pitanju.

Srpski teniser nije uspeo da odbrani titulu u Njujorku, a već u prvoj nedelji ovosezonskog turnira izbacio ga je Aleksej Popirin.

Razlozi poraza su različiti, pomalo i nejasni, baš kao što je US open generalno jedna velika misterija i “groblje” favorita.

EPA-EFE/BRIAN HIRSCHFELD

Zaista, ko bi mogao da pretpostavi da će nakon onakve prošle sezone, u kojoj je osvojio tri Grend slem titule, igrao finale Vimbldona i okitio se trofejom na Završnom mastersu, usledili nešto ovakvo.

I Đoković je samo čovek. Sigurno da motivacija i želja imaju svoje amplitude, naročito kada se osvoji sve što se može osvojiti.

Novakovu sezonu izvadila je zlatna olimpijska medalja u Parizu, nakon čega je došlo do dodatnog emotivnog pražnjenja, ispadanja iz igračkog ritma, što se dalo videti na “Flašing Medouzu”.

“Rolan Garos, imao sam osećaj da mogu da osvojim titulu, ali sam se povredio. Finale Vimbldona, najveći Grend slem uspeh ove godine. Olimpijada je bila najveći cilj, dobro sam se spremio za nju… Dovoljno je, ako je takva godina da sam osvojio samo OI, prihvatiću. Čekao sam čitav život. Rezultatski je ovo najslabija sezona u poslednjih 15 sezona”, rekao je Đoković.

Neuspeh na US openu posledično će Đokoviću doneti i pad na ATP listi nakon završetka poslednjeg Grend slema u godini.

Profimedia

Porazom od Popirina u trećem kolu izgubiće 1.900 poena, zbog čega će pasti za najmanje dve pozicije na ATP listi.

Preteći će ga Saša Zverev, ali i Karlos Alkaras, uprkos tome što je i Španac ispao u drugoj rundi.

Sreća u nesreći po Alkarasa je što je prošle godine igrao “samo” polufinale US opena, pa je i broj izgubljenih poena manji (670).

Poslednji put Novak je van Top 3 bio u januaru mesecu 2023. Zauzimao je petu poziciju, pre nego što je osvojio jubilarnu 10. titulu na Australijan openu.

Na slab plasman tada nisu uticale loše partije, već činjenica da mu je bilo zabranjeno da igra na turnirima u Americi, dok se na Vimbldonu nisu dobijali bodovi.

Profimedia

Đokovića sa leđa vreba i Danil Medvedev, koji će ga i prestići ako uđe u polufinale. U slučaju da osvoji titulu, zaobići će i Zvereva i Alkarasa.

Novaku ATP lista, na čijem je vrhu proveo rekordnih 428 nedelja, više ne znači mnogo, ali bi bodovi i te kako mogli da igraju bitnu ulogu u plasmanu na Završni masters u Torinu.

Smotra najboljih osam tenisera na programu je od 10. do 17. novembra u dvorani “Pala Alpitur”, a na njoj će se naći najuspešniji igrači u tekućoj sezoni.

Đoković je trenutno sedmi u poretku sa 3.260 bodova, ali tu su više igrača koji bi mogli da mu pomrse konce.

To su Aleks de Minor (3.005), Tejlor Fric (2.790), Stefanos Cicipas (2.735), Grigor Dimitrov (2.635), Tomi Pol (2.635), Hubert Hurkač (2.590), Lorenco Muzeti (2.225)…

Profimedia

Što se tiče Đokovića i njegovih planova do kraja sezone, sve je to u magli, ali za sada, kako stvari stoje, nastupiće u Šangaju i Bersiju, gde je u igri dosta bodova – po 1.000 na oba mastersa.

Prijavljen je i za Dejvis kup meč Srbije i Grčke, koji je na programu 14. i 15. septembra u Beogradu.

“Ne razmišljam baš daleko. Razmišljam šta ću sutra i sledeće nedelje. Vratiću se u Beograd, porodici, pa ću da vidim šta dalje”, rekao je Đoković odmah posle poraza od Popirina.

Gotovo izvesno je da Đoković neće igrati na manjim turnirima, pa čak ni na “svom” u Beogradu, u sedmici pred Završni masters.

Tom idejom i odlukom je zapravo stavio do znanja da mu je ATP finale važno i da ga se neće tek tako odreći.

IZVOR:B92.NET

Facebook Comments

Related Post

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

× Kako vam mogu pomoći?