Bugarke traže muževe na pijaci, zna se i cijena

Bugarke traže muževe na pijaci, zna se i cijena

Narod poznat i pod imenom Kalaidzhi tradicionalno za život zarađuje skupljanjem bakra. U ovom malom mjestu, gdje živi oko 18.000 Roma, inače se teško živi, a upravo Kalaidzhie su među najsiromašnijima. Ova “pijaca” za njih je način zarade.

Kako sve to izgleda? Sve počinje kao školski ples. Momci i djevojke stoje u dvije odvojene grupe, tek povremeno se rukuju ili odmjeravaju jedni druge. Djevojke se dugo pripremaju, oblače svoju najbolju odjeću, šminkaju se i stavljaju najbolji nakit. Oko njih kruže mladi muškarci, čije porodice na ovaj način žele da im nađu što povoljnije udavače.

Njihovi roditelji stoje u pozadini i posmatraju, a ukoliko njihovo dijete pronađe odgovarajućeg partnera, počinju pregovori o tome koliko porodica mladog muškarca mora platiti ne bi li dobila djevojku.

Mlada košta između 5000 i 10 000 leva, odnosno između 2 500 i 5.000 eura, ali kako sve manje ima posla posljednjih nekoliko godina, tako i cijena opada. Svake godine ovi festivali sve su skromniji. Ali cijene još uvijek rastu za lijepe mlade sa mnogo udvarača.

Ovakve manifestacije rijetke su prilike u kojima dječaci i djevojčice mogu da se druže i pričaju, jer u ovoj zajednici vladaju stroga konzervativna pravila. Toliko, da Kalaidzhi, koji su mahom pravoslavci, nerijetko ispisuju svoje kćerke iz škola kada napune 15 godine ne bi li ih sklonili od iskušenja, prenosi Blic.

„Pijaca udavača” nekada se održavala na blatnjavom polju pored pijace konja u malom selu. Ali od prošle godine, policija je pomjerila „festival” u grad, da bi izbjegli konflikte sa prodavačima konja.

IZVOR:(blic)

Facebook Comments

Leave a Comment

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You cannot copy content of this page