Doktor doneo dobre vesti: Đoković bi mogao da zaigra na Vimbldonu

By romansa.info jun7,2024
Podelite s Prijateljima

Novak Đoković operisan je u Parizu nakon što je povredio meniskus, a prve infromacije nagovestile su da će pauza trajati oko tri nedelje i da će srski as sigurno propustiti Vimbldon, dok se čeka kako će teći opravak za Olimpijske igre.

Međutim, poijavilo se i drugačije, optimističnije mišljenje.

Poznati fizijatar Goran Rodić govorio o stanju povrede najboljeg tenisera na svetu.

„Prvo da vam kažem da informacije nisu preopširne. Prvo se pričalo da li jeste ili nije uopšte operisan. Definitivno jeste, urađena je intervenzija koja se zove artroskopija. Ona spada u male, slabe invazije hirurške metode. U telo se ulazi sa dve rupice sa kamerom i sa hirurškim instrumentima i onda posle uvida u koleno koje je tada kao na kameri lekar vidi sve u kolenu što ne valja. Nama je saopšteno da od svega što u kolenu ima, a mnogo toga ima od raznih tkiva da je stradao samo unutrašnji meniskus. U odnosu na nevolje koje koleno moće da da spada u blaže povrede i prognostički je najbolje moguće stanje“, rekao je on gostujući u jutarnjem programu RTS-a.

On s eosvrnuo i na orvi slučaj u sportu ovakve operacije.

„Artroskopija postoji već dugo godna, a prvi veliki sportista koji je tako operisan bio je 1994. godine na Svetskom prvenstvu Franko Barezi, to je tada bilo čudo svetsko. Čuveni reprezentativac Italije koji se povredio na početku turnira i on se povredio na početku turnira, ali je na kraju odigrao finale. Italija je igrala finale i on ne da je odigrao ceo meč, nego je igrao i produžetke, 120 minuta. To je tada bila top vest jer niko nije znao šta je to. Pre tačno 30 godina. On je posle 23 dana od momenta kada je operisan igrao“, rekao je Rodić na „RTS“-u.

On je istakao da razloga za optimizam ima.

„Ja se bavim ultrazvučnom dijagnostikom mekih tkiva, i za ovih 30 godina kojima se bavim time imam preko 30.000 pregleda od kojih bar polovina su pregledi kolena. Svega i svačega se može naći i videti. Takva povreda kolena, povreda meniskusa je najčešća. Dobra vest je da povreda meniskusa u 90 odsto slučajeva ne traži hiruršku intervenciju Možda i ova Novakova povreda nije zahtevala hiruršku intervenciju, međutim mi koji se bavimo pregledima sportista predložimo ako je u pitanju borba sa vremenom da se to reši hirurški jer je onda rehabilitacija nešto brža To ide Noletu u prilog. Ja pretpostavljam da je u njegovoj glavi Vimbldon, ja se tome nadam. Ima primera, imate Nemanju Gudelja iz Sevilje koji je imao sličnu situaciju i on je bio odsutan samo 19 dana“, dodao je on.

IZVOR>NOVA;RS

Facebook Comments

Related Post

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You cannot copy content of this page