Ivan oženio Albanku na neverovatan način: Rodila mu blizance ne sluteći da će se celo selo od nje da traži ovo

By romansa.info jun8,2024
Podelite s Prijateljima

U poslednje vreme postoji sve veća rasprostranjenost zajednica između Srpkinja i Albanki. Te bračne veze obuhvataju kako ugovorene brakove, koji su opstali na našim prostorima, tako i ljubavne brakove, gdje parovi žive skladno i mirno.

U dirljivoj priči središnja točka je duboka ljubav koju dijele Besjana, Albanka, i Ivan, Srbin. Njihov spoj nije samo da je neizmjerno razveselio obitelj Kitanović već i cijelo selo Zaplanjska Toponica u općini Gadžin Han.

Prije četiri godine, kada se Besjana udala za Ivanu, napustila je svoj narodni grad  Tiranu i svim srcem prigrlila svoj novi život na srpskom selu. Mještani se pohvaljuju zbog besprijekorne prilagodbe zajednici i okolišu. Prošle godine, među 26 novorođenčadi u općini, Besa je obitelj Kitanović počastila dolaskom dvoje dragocjenih blizanaca, Luke i Aleksea. Vrijedi istaknuti da se njezin rodni grad  Tirana nalazi više od 500 kilometara od Zaplanjske Toponice.

Slučajna veza između Bese i Ivana nastala je stjecajem slučajnih okolnosti. Besin otac je slučajno imao poznanika Srbina koji nije bio samo advokat već je imao i iskustva rada u  Albaniji. Ovaj poznanik, svjestan da je njegov susjed Albanac u potrazi za potencijalnom životnom partnericom, raspitao se bi li Besa bila prikladan spoj. Saznavši za ovu priliku, Besin otac je shvatio da ima kćer koja je spremna za udaju i poduzeo je potrebne korake da to i ostvari.

 

Ivan je otputovao u  Tiranu gdje su on i Besa imali privilegiju upoznati se. Tokom njihovih susreta Ivan je otvoreno iznosio detalje o svom životu, zanimanju, roditeljima i selu iz kojeg potječe. Besa se našla privučena Ivanovim čarima i na kraju je odlučila ujediniti se s njim u braku. Par je veselo proslavio svadbu u Zaplanjskoj Toponici, a kako je vreme odmicalo, Besa se posvetila usvajanju srpskog jezika.

Besin život na selu daleko je od njenog prethodnog života u  Tirani. Besa je prije udaje živjela u  Tirani, ali sada vodi potpuno drugačiji život. Suprug radi kao profesionalni vozač, a njezina svekrva ima ključnu ulogu u pomaganju oko brige o njihovim blizancima. Besa izražava svoje zadovoljstvo i ističe toplu dobrodošlicu koju je primila od usko povezane srpske zajednice u kojoj sada žive.

Mještani Zaplanjske Toponice, gdje Besa živi, ​​bili su zadivljeni njezinom izuzetnom sposobnošću brzog privikavanja na seoski život. Bez napora je stekla veština u poljoprivredi, uključujući upravljanje vozilima poput automobila i traktora. Impresioniran njezinom besprijekornom asimilacijom u njihovu nepoznatu okolinu, jedan joj je seljanin prišao i upitao je ima veze ili rođake u  Albaniji koji bi mogli odgovarati njihovom sinu ili rođaku.

U posljednje vrijeme došlo je do porasta rasprava oko zajednice između pojedinaca srpskog i albanskog podrijetla. Ovaj događaj zaokupio je interes javnosti i medija. Iako nisu nov koncept, ovi su brakovi u posljednjih nekoliko desetljeća sve prisutniji, osobito u ruralnim područjima Srbije. Brojni čimbenici igraju ulogu u oblikovanju ovog fenomena, u rasponu od ekonomskih motiva do kulturne i društvene dinamike.

Ekonomske prilike igraju značajnu ulogu u rasprostranjenosti ovih brakova. U pojedinim regijama Srbije, posebno onim manje razvijenim, mladići se često susreću s izazovima kada traže potencijalne supruge unutar vlastite zajednice. S druge strane, mlade Albanke iz siromašnih područja  Albanije brakove sa Srbima vide kao priliku za bolje životne uslove. U takvim slučajevima, posrednici ili “provodadžije” olakšavaju sklapanje brakova između Srba i Albanki.

Reakcija društva na dogovorene brakove velike varira. Neki tvrde da se te zajednice mogu uporediti s trgovinom ljudima, jer se albanske djevojke dovode u Srbiju protiv svoje volje i podvrgavaju teškim okolnostima. Suprotno tome, postoje pojedinci koji na te brakove gledaju kao priliku za novi početak i poboljšanu egzistenciju za oba partnera, osobito kada su utemeljeni na međusobnom poštovanju i razumijevanju.

Brakovi iz ljubavi još su jedna vrsta braka koja postoji uz ekonomske ugovorene brakove. Do ove zajednice obično dolazi zbog promjena u društvenim normama i migracijama, koje spajaju pojedince iz različitih kultura i podrijetla koji potom razvijaju romantične veze. Brakovi između Srba i Albanaca služe kao glavne ilustracije multikulturalizma i integracije, budući da ti parovi uspostavljaju zajednički život utemeljen na ljubavi, empatiji i divljenju. Štoviše, takve zajednice imaju potencijal poboljšati razumijevanje i poticati veze između različitih zajednica.

Izazovi se javljaju u brakovima između Srba i Albanki. Prevladavanje značajnih prepreka kao što su kulturne razlike, jezične barijere i društvene predrasude postaje neophodno. Osobito se mlade Albanke suočavaju s teškim zadatkom asimilacije u novom načinu života i prihvatanju drugačije kulture. Neodobravanje obitelji i okolnih zajednica u određenim slučajevima samo povećava složenost ovih zajednica.

Suočeni s tim poteškoćama, brojne zajednice između Srba i Albanaca uspijevaju, a supružnici žive u skladu. Primjeri uspješnih brakova mogu poslužiti i kao motivacija i kao dokaz da ljubav i divljenje imaju moć svladati svaku prepreku. Štoviše, ove unije imaju potencijal umanjiti unaprijed stvorene predodžbe i potaknuti međusobno oslanjanje između Srba i Albanaca, uspostavljajući tako temelje za inkluzivnije i prihvatljivije društvo.

Brakovi između pojedinaca srpskog i albanskog podrijetla višestruka su pojava koja odražava veće društvene, ekonomske i kulturne sile. Bez obzira na to jesu li dogovorene ili utemeljene na naklonosti, ove zajednice predstavljaju i poteškoće i mogućnosti za one koji su uključeni. Poticanjem razumijevanja i pružanjem pomoći, ovi brakovi imaju potencijal služiti kao kanali koji spajaju različite kulture i doprinose izgradnji poštenog i sveobuhvatnog društva.

IZVOR:(RBSM-RADIO)

Facebook Comments

Related Post

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You cannot copy content of this page