Kad Srpkinje NECE NA selo HOCE ALBANKE Sve vise ALBANKI Dolazi u SRBIJU!

Sve više muškaraca iz Župe i Aleksandrovca svoje životne partnerke pronalazi u okolini Tirane i Skadra. Za manje od 10 godina, u Rasinskom okrugu sklopljeno blizu 200 mešovitih brakova

NA teritoriji Rasinskog okruga je za manje od 10 godina, prema nekim procenama, sklopljeno blizu 200 srpsko-albanskih brakova. Albanskih snaja ranije je najviše bilo u opštini Brus, a mlade iz Albanije u poslednje vreme sve češće dovode mladoženje iz Aleksandrovca.

Malo je nedostajalo pa da u aleksandrovačkom selu Gornji Stupanj domaćinstvo Jovanović, koje je trebalo da naslede rođena braća Zoran (45) i Dragutin (41), ostane pusto i bez naslednika. Stariji Zoran je zato odlučio da poslušao savet prijatelja i životnu partnerku potražio u okolini Tirane.

– Imao sam devojaka, ali je uglavnom bio problem što su se dvoumile oko života na selu – svedoči, za “Novosti”, Zoran Jovanović. – Godinu dana sam se mučio sam sa sobom i razmišljao. Nisam bio suguran kakve će reakcije da budu. Kada sam prelomio i otišao, na kraju i upoznao buduću tazbinu, video sam da su to normalni ljudi, koje, kao i nas, muče isti problemi.

Miu (30) je doveo u Župu 10. novembra 2012, a venčali su se 13. januara naredne godine. Kaže da je više od 150 radoznalaca prodefilovalo kroz njihov dom da vidi u to vreme prvu Albanku u selu. Venčanje je obavljeno u okviru popularne TV emisije, a sudbonosno “da” izgovorili su i njegov brat Dragutin i Mirjana, takođe mlada iz Albanije.

– Imamo skladan brak, nismo razmenili ni pet loših rečenica – uverava nas Zoran, dok pokušava da se “odbrani” od sinova Đorđa (4) i Mihajla (2). – Mia je sama poželela da promeni veru.

Lepa Albanka priča da se odmah zagledala u Zorana, a da je prihvatila pravoslavlje jer misli da žena treba da prati svog čoveka.

– Nisam se nikada pokajala što sam došla – kaže nam Mia.

Njena zaova Mirjana (38) kaže da joj je na početku bilo malo teže, dok nije savladala srpski jezik.

* Dragutin i Mirjana Jovanović

– Došla sam među dobre ljude, i naravno da mi je dobro – kaže nasmejana Mira, majka trogodišnje Jasmine i Mateje, koji tek treba da napuni godinu dana.

Inače, obe snaje redovno viđaju svoju rodbinu.

Braća Jovanović rade u fabrici “Vino Župa”, a kod kuće posluju s voćem. Od stočarstva su odustali. Slična zanimanja prfeovlađuju i u drugim župskim selima gde ima albanskih snaja, u Subotici, Rataju, Osrecima, Zleginju…

Selo Garevina, sa 100 domaćinstava, ima četiri mlade iz Albanije. Flora (36) iz skadarskog kraja je jedna od njih. Udala se za Miroslava Damjanovića (40), auto-mehaničara u “Jugoprevozu” u Kruševcu. Imaju ćerku Ninu od dve i po godine i iščekuju prinovu.

– Moj prijatelj iz Krive Reke se oženio Albankom. Tako sam i upoznao Floru, jer su bile drugarice – otkriva nam Miroslav. – U početku je mnogima bilo neobično, ali više nije.

Flora kaže da je njena sestra udata u selu Švrane kod Kruševca i da joj jedino smeta što je procedura dobijanja srpskog državljanstva skupa i mukotrpna.

– Bavimo se voćarstvom, ali ove godine nismo imali sreće zbog suše. Tako je to na selu, jedne godine bude mraz, druge grad, treće nas muči cena otkupa – kaže Flora.

PREVODILAC

POUZDANO znam da se niko od članova rodbine buduće mlade nije požalio kada su došli da provere u koju porodicu dolazi njihova devojka, a razlozi za udaju su uglavnom ekonomske prirode – objašnjava Radoje Radić, jedan od retkih ovlašćenih sudskih prevodilaca albanskog jezika. – Oko 70 odsto devojaka koje dođu u Srbiju da se udaju su katolikinje, dok su ostale muslimanske vere. S vremenom nauče i naviknu se na srpske običaje.

MNOGO DECE

PRVI brakovi sa državljankama Albanije počeli su u Aleksadrovcu početkom 21. veka. Najčešće su se na taj korak odlučivali stariji mladići iz seoskih sredina, koji suprugu nisu mogli da nađu na našim prostorima.

– Kod nas je sklopljeno u proteklom periodu oko 25 brakova, a rođeno je od 30 do 40 dece – kaže Zoran Maletić, matičar iz opštine Aleksandrovac, gde se godišnje obavi od 80 do 100 venčanja. – Posebnih procedura što se tiče sklapanja braka sa državljankama Albanije nema, to se čini kao u slučaju bilo koje druge strane državljanke. Sudski tumač prisustvuje ukoliko ne znaju dobro naš jezik.

IZVOR:NOVOSTI.RS

Facebook Comments

Leave a Comment

0 thoughts on “Kad Srpkinje NECE NA selo HOCE ALBANKE Sve vise ALBANKI Dolazi u SRBIJU!

  1. Zivim 33 godine u Zürichu,sa kucom sam u Novom Sadu. Imam 57 godina, volio bih upoznati znatno mladju Albanku od mene koja nema djece radi braka. Pozdrav Milan

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You cannot copy content of this page