“Nije tačno da ništa ne jedem!”: Novak razbija sve mitove o AUTOFAGIJI, te otkriva šta kozumira PRE MEČA – jedno POVRĆE je obavezno

Ovaj režim mnogi primenjuju kako bi izgubili kilograme, a evo šta se zapravo dešava u telu

Poznato je da Novak Đoković mnogo polaže na ishranu, te da on i njegova supruga često intrigiraju javnost nekonvencijalnim izjavama koje se tiču upravo hrane.

Novak je u više navrata tvrdio da je upravo hrana glavni izvor njegove snage, a javnosti je odavno pozanto da je izbacio gluten iz ishrane, kao i mlečne proizvode, šećer i crveno meso.

Prema sopstvenom priznanju, u poslednje vreme primenjuje proces autofagije, koji je karakterističan po tome što ne jede 16 sati, zatim u periodu od osam sati može da konzumira hranu. Višesatno nejedenje dokazano podstiče pomlađivanje ćelija – autofagija telesnim ćelijama omogućuje čišćenje i regeneraciju. Ovaj 16-satni post temelji se upravo na tim naučnim spoznajama, a sasvim ga je lako učiniti sastavnim delom svakidašnjice.

Učinci pomlađivanja intervalnog posta našli su se u središtu zanimanja javnosti dodelom Nobelove nagrade za medicinu 2016. za istraživanje procesa autofagije ćelija japanskom biologu Jošinori Ohsum.

Sigurno ste već čuli za primere osoba koje su se “prepolovile” zahvaljujući autofagiji ili nekoj od njenih varijacija, kao što je fasting dijeta?

Autofagija zaista može poslužiti kao izvrstan metod za gubitak viška kilograma, ali je njena prednost pre svega čišćenje organizma, preciznije – čišćenje oštećenih ćelija, koja omogućava da se obnove i širom organizma stvore nove, zdravije ćelije.Zanimljivo je da je prevod naziva ovog načina ishrane (auto – samo i phagy – jedenje) jedenje samog sebe, odnosno, to znači da zdrave ćelije u organizmu “jedu” otpad koji se nagomilao u njoj i njenom okruženju.

Kako mnogo ljudi nije upoznato sa ovom metodom, često dolazi do zabune, te mnogi misle da Novak ništa ne jede. Evo šta on kaže o autofagiji i koliki je udeo ishrane u njegovom uspehu:

– Izgladnjivanje – to znači da ti ne jedeš ništa. To nije tačno! Ti jedeš, ali u određenom vremenskom prostoru i kada ne jedeš ti opet konzumiraš tečnost, odnosno stvari koje ne opterećuju digestivni sistem, kaže on i objašnjava kako se hrani pred meč:

– Ja inače pred meč ne jedem mnogo. Gledam kada mi je meč, pošto je finale Vimbldona bilo po lokalnom vremenu u dva, gledao sam da najviše budem na tečnostima i nekim laganoj hrani. Jedem, na primer, batat, dakle bareno povrće, bez začina, bez ulja, bez ičega, samo da mi da snage i energije. Jedem voće ili ovsene pahuljice pre toga, ali sve to onoliko koliko ja osećam da mi je potrebno i naravno dosta tečnosti, rekao je Novak.

IZVOR:SRBIJA.DANAS

Facebook Comments

Leave a Comment

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You cannot copy content of this page