NOLE je priznao da NE JEDE po 16h dnevno: Ovo je režim ISHRANE u koju se kunu svi najveći SPORTISTI!

Novak Đoković je pre dve i po godine razgovarao sa profesorom doktorom Draganom Ivanovim i otkrio da se pridržava ovog režima ishrane

“Dotakao bih se teme autofagije. Koliko je bitna, ta vrsta posta 16 – 8 je popularna, 16 sati se ne jede, 8 sati se jede, to ja primenjujem, osetio sam u poslednjih godinu i po dana koliko to praktikujem, dosta poboljšanja u sistemu za varenje, bolje spavam, imam veću energiju tokom dana, imam manje tih padova”, rekao je Đoković pre nego što se upustio u razgovor sa Ivanovim o ovoj metodi.

Autofagija, odnosno intermittent fasting-u ili najprostije rečeno povremeni post, a ovaj način ishrane nije novost – još od 2018. je veoma popularan u svetu. Samo neki koji su se javno deklarisali kao pristalice takozvanog IF-a jesu Dženifer Aniston, Dženifer Lopez, Kortni Kardašijan, Hale Beri, Hju Džekmen, Riz Viterspun…

“Primetila sam veliku razliku kada 16 sati tokom dana ne jedem čvrstu hranu”, rekla je jednom prilikom Dženifer Aniston.

ŠTA JE ZAPRAVO AUTOFAGIJA?

Dakle, obrazac je jednostavan – osam sati u danu je dozvoljeno jesti praktično sve, a 16 sati neophodno je gladovati i uzimati samo napitke poput vode, crne kafe, zelenog čaja… Može zvučati idilično i jednostavno za sprovođenje, ali povremeni post ima niz zamki i lako može doći do toga da uopšte ne donese željene rezultate.

KAKO AUTOFAGIJA TREBA DA IZGLEDA

Metoda 16/8 podrazumeva da 16 sati tokom dana ne jedete ništa, a tokom preostalih 8 sati možete pojesti 2-3 obroka.

Dijeta 5:2 ili brza dijeta podrazumeva uobičajenu ishranu tokom 5 dana u nedelji i restriktivnu ishranu (500-600 kalorija dnevno), dva dana u nedelji.

Eat-Stop-Eat uključuje 24 sata post jednom do dva puta nedeljno.

The Warrior Diet ili dijeta ratnika sastoji se u tome da tokom dana jedete samo male količine povrća i voća, a zatim jedan veći obrok uveče.

PREDNOSTI AUTOFAGIJE

Glavne prednosti autofagije odnose se na usporavanje starenja ćelija, odnosno organizma. To je način na koji se ćelije podmlađuju. Naime, kada smo pod stresom, prirodni proces autofagije se pojačava, kako bi zaštitio ćelije od propadanja, a time produžio naš životni vek.

U vreme gladovanja autofagija održava telo tako što razgrađuje ćelijski materijal i ponovo ga koristi za potrebne procese.

 

Kilogrami
Kilogrami / Izvor: Profimedia

 

Kada počinje proces autofagije u telu?

 

dijeta
dijeta / Izvor: Profimedia

 

1. Do 12 sati gladovanja ulazi se u metaboličko stanje zvano ketoza. U tom stanju vaše telo počinje razgrađivati i sagorevati masti

2. Do 18 sati gladovanja prelazi se na način sagorevanja masti i stvaranje značajne količine ketona.

3. U okviru 24 sata gladovanja ćelije tela sve više recikliraju stare komponente i razgrađuju pogrešno ugrađene proteine povezane s Alchajmerovom i drugim bolestima. To je proces koji se naziva autofagija.

4. Nakon 48 sati bez unosa kalorija ili sa uz vrlo mali unos kalorija, ugljenih hidrata ili proteina, nivo hormona rasta je i do pet puta viši nego na početku posta.

5. Već nakon 54 sata gladovanja insulin pada na najniži nivo od početka posta i telo postaje sve više osetljivo na insulin.

IZVOR:S.D

Facebook Comments

Leave a Comment

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You cannot copy content of this page