Novak Đoković počasni građanin Herceg Novog, Oktobarske nagrade prof. Pušić i dr Mihajloviću

Titula počasnog građanina – Povelja Herceg Novog pripala je najboljem svetskom teniseru i sve češće stanovniku ovog grada, Novaku Đokoviću, a prestižno priznanje – Oktobarsku nagradu, dobili su profesorka Bosiljka Pušić i dr Vukašin Mihajlović, saopšteno je nakon sastanka žirija za dodelu najvećih priznanja Opštine Herceg Novi

Najboljeg tenisera sveta, Novaka Đokovića za Povelju grada i zvanje počasnog građanina Herceg Novog predložio je Sportski centar Igalo.

-Novak Đoković – izvanredna ličnost, najbolji sportista sveta i najveći ambasador sporta sa ovih prostora, duboko je povezan sa Herceg Novim kojeg je izabrao kao bazu za pripreme za velike turnire. Njegova prisutnost u našem gradu nije samo činjenica da je postao naš sugrađanin, već i prilika da se Herceg Novi promoviše kao destinacija za sportiste i turiste iz celog svijeta. Novak Đoković se istakao kao filantrop i humanitarac kroz sopstvenu fondaciju, pružajući pomoć zajednicama i deci širom sveta. Njegova posvećenost unapređenju društva i dobrobiti ljudi čini ga izvanrednim ambasadorom našeg grada – navedeno je između ostalog u kandidaturi Sportskog centra Igalo.

Pesnikinju, književnicu i slikarku Bosiljku Pušić za Oktobarsku nagradu predložila je JU Gradska biblioteka i čitaonica.

-Tokom dugogodišnjeg prosvetiteljskog rada u SMŠ “Ivan Goran Kovačić” u Herceg Novom, kao profesor srpskog jezika i književnosti, izvela je desetine generacija. Svojom ljubavlju i dobrotom, požrtvovanošću i predanošću, obrazovala je veliki broj učenika. Kako mnogi priznaju, upravo je Bosiljka presudno uticala na njihov izbor studija i profesije, prepoznajući u svojim đacima nadarenost za književnost. Što se književnog stvaralaštva tiče, ona odavno spada u red značajnih savremenih zavičajnih pisaca i šire. U većini svojih proznih dela mnogo puta je pokazala koliko voli Boku i ljude koji žive u njoj. Za svoje stvaralaštvo dobila je mnoge nagrade. Ukratko, ako bismo tražili sinonim za prosvetni i književni rad, za posvećenost i čovečnost u Herceg Novom, izdvojili bismo gospođu Bosiljku Boku Pušić – stoji u obrazloženju kandidature Gradske biblioteke i čitaonice.

Prof. dr Vukašina Mihajlovića predložio je Medicinski fakultet Podgorica – Primjenjena fizioterapija Igalo.

-Radni vek dr Mihajlović je proveo mahom u Institutu “Dr Simo Milošević” u Igalu gde je kao načelnik odeljenja, medicinski direktor i generalni direktor dao nemerljiv doprinos poslovnom i stručnom, odnosno organizacionom razvoju ove ustanove. Kao načelnik odeljenja fizioterapije usavršavao je organizacione i stručne osobenosti terapijskog tretmana pacijenata Instituta. Kao medicinski i generalni direktor značajno je unapredio organizacionu strukturu Instituta. U svojstvu predsednika Saveta kreirao je nabavku najsavremenije medicinske i druge opreme, kako za Prvu fazu, tako i posebno za Drugu fazu – objekte koji su izgrađeni u periodu 1982-86. godine. Svoje organizacione i stručne sposobnosti dr Mihajlović je pokazao i radom na Višoj fizioterapeutskoj školi, odnosno kasnije na Fakultetu primenjene fizioterapije u Igalu. Kao profesor i dekan ove ustanove, u više navrata, značajno je podigao nivo stručnog osposobljavanja u ovoj ustanovi i stručnoj promociji njenih svršenih studenata u širem okruženju i u Evropi. Svoja naučna interesovanja dr Mihajlović je usmeravao ka primenjenoj fizikalnoj medicini. Važi za jednog od najvećih autoriteta u ovoj oblasti na prostoru Zapadnog Balkana – navedeno je u kandidaturi.

Predsednica žirija za dodelu najvećih priznanja Herceg Novog za ovu godinu bila je Gospava Kosović, a članovi Vasilije Seferović, Marko Lučić, Blagoje Sladović, Tanja Mrkaić, Evgenija Tomić Crnogorac, Andrijana Kovačević, Dejan Stojanović i Jovanka Veljović.

Oktobarske nagrade i Povelja grada biće dodeljene na Svečanoj sednici Skupštine opštine Herceg Novi, povodom Dana grada, koja će biti održana u subotu, 28. oktobra sa početkom u 11:30 u Dvorani Park.

IZVOR:(Telegraf.rs/PR)

Facebook Comments

Leave a Comment

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You cannot copy content of this page