ONA SPAJA SRBE SA ALBANKAMA ZA 6000 EURA: Na ova pitanja mladoženja mora da odgovori tačno, inače ništa od braka!

U Albaniji ako devojka ne studira, a ima preko 20 godina, njena okolina je tretira „kao da joj je istekao rok“

Prethodni tekstovi koje smo objavili na našem portalu o Srbima koji se žene Albankama, pokrenuli su lavinu komentara, a mnogi momci su pisali kako ne bi imali ništa protiv da se posredstvom agencije ožene devojkom iz Albanije.

Tim povodom razgovarali smo sa Gordanom Hajkoja, poreklom iz Skadra iz Albanije. Gordana je druga godina Medicinskog fakulteta u Beogradu, a u slobodno veme radi kao prevodilac za jedno Udruženje za sklapanje brakova u Raškoj.

 

Ranije sam imala više vremena, pa sam se aktivnije tim bavila, jer su zarade prevodioca dobre. A sada odlazim ponekad, koliko mi obaveze na fakultetu dozvole – priča nam prelepa Gordana.

Na naše pitanje kako to da nekom od mladoženja njena lepota nije zapela za oko, kroz osmeh nam je rekla da je još mlada i da želi prvo da završi fakultet.

Za početak ljudi koji se obrate Udruženju dobiju album sa slikama od oko 500 devojaka, a mladoženja izabere 5-6 koje mu se na prvi pogled svide.

Zatim popuni formular o svom imovinskom stanju, da li je bio oženjen, da li ima decu, nakon toga se dogovara putovanje u Albaniju, gde se obilaze devojke. Kada se mladoženja odluči za jednu, dogovara se sastanak sa njenom porodicom, gde obavezno osim roditelja mora da prisustvuje mladin ujak.

– Ako se prevodi u prisustvu svih, onda plaćaju manje, a ako razgovoru prisustvuju samo potencijalni mladenci onda i prevodilac zaradi mnogo više jer je većina posla na njemu.

– Često se desi da dođe do “povišenih tonova”, posebno jer otac garantuje nevinost mlade, a kada kasnije treba mladoženji da se saopšti da mlada ipak nije nevina, neretko nastane haos – priča nam Gordana.

Cena agencijskih usluga se kreće od 3.000 do 6.000 evra u zavisnosti šta mladoženja traži, od koliko godina želi devojku, da li mora da bude nevina, kakvo je njegovo imovinsko stanje, to su sve faktori koji su presudni za cenu. Svi nastoje da što brže završe “posao” jer za svaki dodatni sastanak cena raste za 200 evra.

U Albaniji ako devojka nije udata, ne studira, a ima preko 20 godina, njena okolina je tretira “kao da joj je istekao rok” i ne želi je niko. Takođe Albankama ne predstavlja problem razlika u godinama, bitno je da je mladoženja situiran, da poštuje ženu,  zato se rado udaju za dobrostojeće Srbe i Crnogorce, a ima i onih što se vode logikom – što stariji mladoženja, to bolje jer će pre postati vlasnica svega.

  Devojke nisu ljubitelji Albanaca s Kosova, jer često maltretiraju žene, a među Albankama kruži predrasuda i da su siromašni, pa ne predstavljaju poželjne mladoženje – ispričala nam je Gordana.

 

 

To je dosta rizičan posao, jer tim provodadžisanjem određuješ sudbinu ljudima, zato su i skupe usluge Udruženja i svih legalnih agencija i na neki način garantuješ kako za devojke, tako i za mladoženju.

Ako i devojka bude na prvi pogled zadovoljna mladoženjom, onda odlazi kod njega u “proveru” imovinskog stanja i da utvrdi istinitost svega napisanog u formularu. Troškove putovanja snosi mladoženja.

Desilo se i par neprijatnih situacija. Pamtim dve, jednom kada je mlada pobegla sa parama i zlatom. Odnela je od jako bogatog domaćina punu torbu novca i zlata, on je zahtevao da vrate ukradeno, ali nju više nije želeo.

– Druga je kada se mlada žalila na muža jer je alkoholičar i tražila je da je da se vrati kući, jer ju je muž maltretirao, a jedne prilike je uopšte nije video i zatvorio je s kravama u štali, pa je jadna žena tamo i prenoćila.

– Setila sam se i jednog bizarnog slučaja, kada je deda od 61 godinu tražio nevinu devojku, mi smo ga odbili, ali na kraju sam čula da je preko ilegalne agencije pronašao i oženio se nevinom devojkom od 19 godina.

U Raškoj ima 300 albanskih nevesta, a jedne prilike kada se udavala Gordanina drugarica, na njenoj svadbi u Skadru se pojavilo 200 momaka iz Nove Varoši, mladoženjinih prijatelja, koji su došli ne bi li im se posrećilo s nekom Albankom.

IZVOR:KRAGUJEVCANI.RS

Facebook Comments

Leave a Comment

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You cannot copy content of this page