Slobodan i Danijela iz Šapca napustili stalne poslove i sa troje male dece otišli na dedovinu: “U selu se i te kako može lepo zaraditi”

Kako je gradski život postao sinonim za brzinu, buku i stres, često čujemo priče o ljudima koji hrabro odlučuju da napuste gradsku vrevu i potraže mir u prirodi. Upravo na takav korak 2021. godine odlučili su se i Danijela i Slobodan (42) Tomić iz Šapca koji su napustili svoj stalne poslove i zaputili se ka seoskoj idili u Ravnaju, u opštini Krupanj.

Oni su, sa svoje troje male dece, Helenom (6), Irinom (4) i Valentinom (2), odlučili da se upuste u avanturu života van gradskih zidova. Danijela, profesor matematike, i Slobodan, pčelar po zanimanju, doneli su ovu odluku kako bi, kažu svojoj deci pružili drugačije detinjstvo, puno prirode i slobode.

Njihova odluka nije bila laka, ali su verovali da je život na selu, daleko od gradske gužve, prava stvar za njihovu porodicu, te su tako sa najosnovnijim stvarima krenuli u novo.

Slobodan ispunio dato obećanje dedi

Sve je počelo onda kada je Slobodan, još dok mu je deda bio živ, obećao da će se vratiti na dedovinu. A kako je objasnio, dodatni podstrek za tako nešto bila su njihova pokolenja koja dolaze. Na dedovinu su se, simbolično, vratili na stogodišnjicu od izgradnje kuće u kojoj sada žive.

“Ispunjenje obećanja bila je prava odluka. Jer se ni u jednom trenutku nismo pokajali. Period života u gradu je iza nas i ovde gradimo nešto novo, zbog dece. U gradu su otuđena, a ovde imaju slobodu da se razvijaju a imaju sve kao i u gradu”, rekao je Slobodan, rođeni Šapčanin čija je porodica ostala da živi u gradu.

Prvi dani na selu teški ali lepi

Prvi dani na selu, kaže Slobodan nisu bili toliko teški, jer su i ranije na par dana dolazili. Upravo zato i komšiluk ih je znao, te su ih primili raširenih ruku.

“Prilično smo dobro prihvaćeni, ljudi nam dolaze svakodnevno, više se družimo nego ranije u gradu, tamo smo bili svi pretrpani obavezama”, rekao je on za Jutjub kanal “Povratak na selo”.

Početak na selu za Danijelu je pak, bio lep ali priznaje težak.

Početak je bio neizvestan i težak mogu da kažem, ali u neku ruku jako lep. Koliko god je bilo teško, bilo je zaista lepo. Krenuli smo od džungle a sad se nazire da smo nešto i uradili oko kuće i u njoj… Moj pokojni otac je rekao da nismo normalni što sa troje male dece idemo u selo, ali na kraju se pokajao i video da je selo bilo rešenje i za nas i za decu”, rekla je Danijela, profesor matematike, koju je sreća na selu brzo pogledala te je odmah dobila posao u seoskoj školi.

A upravo zato što je dobila posao posle 10 dana u školi, a Slobodan svoje zanimanje pčelara nastavio i u selu, oboje tvrde da se nisu pokajali.

Slobodan je, takođe, ponosan na sve što su njegovi preci uradili za njega, još 2018. godine, na samoj kući staroj 100 godina zakačio tablu zahvalnice.

“To je neka vrsta zahvalnice onima koji su nam ostavili ovo imanje. Šest hektara zemlje, kuću ali najbitnije od svega čist obraz, zbog kog danas možemo selom da hodamo bez problema, i da, kao što je i bio slučaj, dobijemo pomoć od ljudi”, rekao je on.

IZVOR:BLIC.RS

Facebook Comments

Leave a Comment

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You cannot copy content of this page