Žarko i ALBANKA Drita razbijaju sve razlike i predrasude iako ih mrze i napadaju

Žarko i Drita koji su razbili sve etničke, vjerske i jezične razlike i predrasude, kažu da ih napad na dom nije nimalo pokolebao

Albansko-srpski brakovi u prošlosti, a i sada, prava su rijetkost. No, ovaj je trend počeo rasti. Veliki broj mladih Albanca sa sjevera Albanije – emigrirao je u inostranstvo, a u mlade Albanke – sve se više zaljubljuju Srbi sa Kosova i Srbije, prenosi Al Jazeera Balkans.

Reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj posjetio je bračni par Đurić iz općine Istok na Kosovu.

Žarko i Drita su se vjenčali prije šest mjeseci. Drita je iz Albanije a Žarko, kosovski Srbin. Kažu da su se zaljubili na prvi pogled.

“Ako sada ja u vatru uđem i ona će poći samnom sto posto jer ja znam nju. Nema sile koja može da nas razdvoji mene i nju. Nisam ja uzeo nju što je ona Albanka pa da ja pretim nekome, tu imam mnogo prijatelja koji su dolazili da mi čestitaju što sam se oženio sa njome, nego što je volim. Ne što ih mrzim pa sam uzeo Albanku, nego što je volim.”

Isto se osjeća i Drita. Iako ne govori srpski jezik, nekoliko riječi koje Žarko zna na albanskom, dovoljne su da bi se razumjeli. Ne smeta im, kažu ni to što su različite vjere. Drita je katolkinja a Žarko pravoslavac.

“Sa Žarkom se dobro slažem. Stvarno nemam ni jednu primjedbu. Veoma je dobar čovjek. Ima i mnogo drugih mješanih brakova. Mi smo se vidjeli kada je njegov komšija oženio djevojku iz našeg sela u Albaniji. Tamo smo se upoznali i nakon tri nedelje vjenčali”, priča Drita.

Ipak, njihov san o mirnom porodičnom životu nije dugo trajao. Nedavno je na kuću u kojoj žive, bačena eksplozivna naprava.

Žarko kaže da ga je iznenada jedne noći probudila snažna eksplozija. Ne zna ko je izvršio napad, a ni zašto, jer, kako naglašava, nikada nije imao problema ni sa Albancima ni sa Srbima.

Policija istražuje ovaj slučaj, a za sada nema dokaza da se radi o etničkim motivima. Gradonačelnik opštine Istog je obećao da će pokriti troškove štete prouzrokovane eksplozijom.

Žarko i Drita koji su razbili sve etničke, vjerske i jezične razlike i predrasude, kažu da ih ovaj napad nije nimalo pokolebao. Naprotiv, još više ih je zbližio

IZVOR:DEPO.BA

Facebook Comments

Leave a Comment

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Romansa

You cannot copy content of this page