ĐOKOVIĆ u redu čekao PARČE NAFORE! Evo šta simbolizuje DELJENI HLEB sa liturgije – ovo svaki VERNIK mora da zna

By admin aug4,2023
Podelite s Prijateljima
Nafora može da se šalje kući onima koji iz nekog opravdanog razloga nisu mogli da dođu u crkvu na bogosluženje.

Antidor ili nafora (grč. άντίδωρον – umesto dara) u pravoslavnoj liturgiji predstavlja ostatak prosfore iz koje je na proskomidiji izvađen Agnec.U završnom delu liturgije, dok se čita 33. psalam, sveštenik ili arhijerej koji je služio toga dana Liturgiju razdaje antidor narodu koji se pričestio i onima koji se nisu pričestili Svetim Tajnama.Sveštenik pri tome izgovara: „razdaje antidor svemu narodu na blagoslov i očišćenje duše, jer je osvećen i treba da ga primaju oni koji nisu jeli. Ako je neko i malo jeo ili pio, da ne prima antidor.“

Time se postiže jedinstvo svih onih koji su se pričestili, sa onima koji se nisu pričestili, a po rečima apostola Pavla: „Jer jedan je hljeb, jedno smo tijelo mnogi, pošto se svi od jednoga hljeba pričešćujemo.“ (1 Kor 10,17), piše Bašta Balkana.

Pre 3 godine Novak Đoković, koji je tada branio boje Srbije na ATP kupu u Australiji, pojavio se na Božićnoj liturgiji u Crkvi Svetog Nikole u Brizbejnu.

Srpska zajednica u ovom australijskom gradu je bila oduševljena Novakovim prisustvom koji je strpljivo slušao propoved i primio naforu.

Nafora se uzima na sledeći način:

Polako u redu, prilazi se svešteniku koji deli naforu. Kada se dođe na red, prvo se prekrsti, a zatim na dlan leve ruke prekrsti se desni dlan i priđe se svešteniku, koji na ispruženi dlan stavlja kockicu nafore  Onda se svešteniku celiva ruka, nafora se uzima u usta i pojede, i polako se izlazi iz crkve.

IZVOR:SRBIJA.DANAS

Facebook Comments

By admin

Related Post

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You cannot copy content of this page