Mara pomuze 130 ovaca za sat vremena: Sa mužem dane provodi u planini, bez televizora, a ovo im je jedina zabava

Podelite s Prijateljima

Već godinama Mara i Milun Aprcović potpuno sami žive na 1.500 metara nadmorske visine na Katun Ravnom, koje pripada opštini Plužina.Sa planine spuštaju se u selo tek tokom najsurovijeg dijela zime, kada se ovce jagnje, jer kažu da je tamo za nijansu toplije.

Samostalni život u bespućima ni malo im ne smeta, kaže Mara, koja se udala prije sedam godina, a sada ima tek 22. Ovoj mladoj ženi seoski poslovi ne padaju teško.

Gorštak Milun je hvali i kaže da ne odbija da radi ni po kući, ni oko stoke.

– Ja više muzem, a svekrva radi oko mrsa. Udala sam se prije oko sedam i po godina, a sada imam 22. Život vas nauči da morate da odrastete. Svekrva mi je bila podrška, a i dan danas je – kaže Mara.Kako kaže, na Katun Ravnom im je ljepše nego u selu, iako su potpuno sami.

– Uveče nam najviše dolaze u goste, a ovce moramo čuvati i preko noći i preko dana. Vazda smo na oprezu. Nije strašivo, do sada nije bilo nikakvih opasnosti – kaže Mara, kojoj pada teško da radi samo kada se umori.Odmor od teških poslova ovaj neobični mladi par nalazi u zajedničkom slušanju radija.Sa planine spuštaju se u selo tek tokom najsurovijeg dijela zime, kada se ovce jagnje, jer kažu da je tamo za nijansu toplije.

Samostalni život u bespućima ni malo im ne smeta, kaže Mara, koja se udala prije sedam godina, a sada ima tek 22. Ovoj mladoj ženi seoski poslovi ne padaju teško.

Gorštak Milun je hvali i kaže da ne odbija da radi ni po kući, ni oko stoke.

– Ja više muzem, a svekrva radi oko mrsa. Udala sam se prije oko sedam i po godina, a sada imam 22. Život vas nauči da morate da odrastete. Svekrva mi je bila podrška, a i dan danas je – kaže Mara.

Kako kaže, na Katun Ravnom im je ljepše nego u selu, iako su potpuno sami.

– Uveče nam najviše dolaze u goste, a ovce moramo čuvati i preko noći i preko dana. Vazda smo na oprezu. Nije strašivo, do sada nije bilo nikakvih opasnosti – kaže Mara, kojoj pada teško da radi samo kada se umori.

PROČITAJTE JOŠ
“Žuljeva na rukama ima, ali ne smetaju mi” Nikola je klesarski zanat naslijedio od djeda, a ovo poručuje svojim vršnjacima

Odmor od teških poslova ovaj neobični mladi par nalazi u zajedničkom slušanju radija.

Televiziju nemaju kad da gledaju, a sve i ako bi htjeli, nemaju gdje da ga prikuljuče.

U grad se spuštaju samo posebnim danima. Kada je svetac i kada imaju manje posla, ponešto kupe, malo se druže i popiju kafu.

Iako njihovi vršnjaci danas ne mogu da žive bez društvenih mreža, Milun i Mara samo ponekad prelistaju Fejsbuk, kako bi se zabavili.

Oboje vole selo, iako naglašavaju da takav život ima više mana nego prednosti.

– Ne ustaje se rano, negdje oko pola sedam, ispečem kafu meni i mužu, pa oko stoke – priča Mara, koja je muzla i po 130 ovaca do jeseni. Ona kaže da više voli katun od sela, a planine i stoku više čak i od mora i primorja.

Surova klima, nigdje žive duše, ali od teškog rada ne bježe, prenosi Blic.

saznajemozavas.com

Facebook Comments

By admin

Related Post

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You cannot copy content of this page