Mara živi gorštački: Muze krave, čuva ovce, a planinu voli više od mora

By admin jan6,2024
Podelite s Prijateljima

Vredna planinka Mara se ni po čemu ne razlikuje od ijedne gradske devojke osim po tome što nema seoskog posla koji ne ume da urad. Ona i njen suprug Milun žive blizu Plužina u Crnoj Gori, u katunu Ravno na nadmorskoj visini od oko 1500 metara.

Na Ravno su izdizali stoku Adžići iz Pive ali i pojedine porodice iz Gacka. Ali tu su već godinama i supružnici Mara i Milun Aprcović koji veći deo godine provedu na katunu sa stokom. Tek tokom najsurovijeg dela zime na planini spuste se u selo, i to kad se ovce jagnje, jer kažu da je tamo za nijansu toplije.

Inače, najviše vole kad su na katunu gde drže oko 150 ovaca, 8 koza, 10 krava i nekoliko junadi.Mara se udala veoma mlada. Kod roditelja nikad nije radila poslove koje radi na katunu s Milunom, ali kaže da joj ništa nije teško i da voli selo. U međuvremenu je savladala skoro sve poslove, a sve mu što zna, naučila ju je svekrva! Mara je iz jednog od susednih sela ali kod roditelja je samo čuvala ovce, od toga ništa teže.

Dodaje i da voli muziku i sluša je na mobilnom, a uveče zajedno s mužem sluša radio. Televizor nemaju na šta da priključe a i ne treba im jer nemaju kad ni da ga gledaju.

Mara kaže da ona više muze krave i radi druge poslove, a da svekrva obavlja sve drugo oko mrsa dok ona i to ne nauči u potpunosti.

Jedna je od retkih devojaka koje su se u današnje vreme odlučile za težak život i rad na selu, ali ona kaže da joj je tu lepo. Njih dvoje su redak mlad bračni par koji živi na selu i od sela.

U grad, pričaju Milun i Mara, odu ponekad, kad je neki svetac i kad ima manje posla, da prošetaju, ali najviše ipak vole svoje selo jer su se tu navikli i tu im prija. Odu da ponešto kupe, da se malo druže, sednu, popiju kafu…

Njen muž Milun kaže da njihov život ima više mana nego prednosti ali je za stoku tako bolje. Izuzetno je hladno i pustinja je, kaže Milun koji živi od prodaje stoke. Dodaje i da više voli katun od sela, a planine i stoku više od mora i primorja.

“Uveče sednemo muž i ja, imam taj Fejsbuk, pa se malo zabavimo time, kaže Mara koja zimi ujutru ustaje oko pola 7, založi, skuva kafu, a onda ode da položi kravama. Do novembra je muzla 130 ovaca i za to joj je u početku trebalo skoro dva sata, ali kad je savladala ne treba joj više od sata.”

IZVOR:B92.NET

Facebook Comments

By admin

Related Post

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You cannot copy content of this page