Mejrema iz Maglaja čuva ovce i ne stidi se toga: “Šta ima veze ako sam žensko, ne sramim se čuvati ovce!”

Mejrema je 16-godišnja djevojka sa područja Maglaja koja se ne stidi onoga čime se bavi, a to je čuvanje ovaca.

Ne samo da se ne stidi, nego se i ponosi ova vrijedna 16-godišnjakinja.

– Moram razmišljati o budućnosti kako bi roditeljima olakšala jer kad zaradim svoju marku njima će biti lakše, govori Mejrema.

ZARADA 2.000 €, A RADNIKA NIGDE Radi se po 14 sati, nema godišnjeg odmora, ni praznika! Propada sektor star više od 1.000 godina

U Španiji, najvećem proizvođaču jagnjetine u Evropskoj uniji, drastično pada proizvodnja tog mesa zbog nedostatka pastira, smanjenje konzumacije i nedovoljne isplativosti bavljenja ovčarstvom.

Proizvodnja je lane bila 41 odsto manja u odnosu na 2007, podatak je tamošnjeg udruženja proizvođača Pastores Grupo Cooperativo.

“Pastirima i selima preti izumiranje”, kaže farmer i predsednik te zadruge Fran Santolaria. “Ipak, želimo da obranimo i sačuvamo ovaj sektor star preko hiljadu godina”, dodaje za Hinu.

Pastores Grupo Cooperativo okuplja 800 pastira iz 400 sela pokrajine Aragon na severoistoku Španije. U toj regiji nastane 10 odsto ukupnog mesa proizvedenog u zemlji.

Pastiri bez devojke, ovce pod stresom

Lokalni pastir Antonio Enfedaque (61) uzgaja životinje od kada zna za sebe. Ovcama je počeo da se baviti 1980. uoči ulaska Španije u EU, kada se tom sektoru prognozirala svetla budućnost.

Antonio, kome u čuvanju 3.000 ovaca pomažu dvojica sinova, sada međutim ne uspeva pronaći radnike. Nudi im mesečnu neto platu od 2.000 evra, ali na tržištu nema raspoloživih pastira.

“Nije to samo šetnja s ovcama“, objašnjava na svojoj farmi u selu Villanueva de Gallego. “Potrebno je znati o ovcama, o lekovima i hrani za njih”, dodaje.

Pastiri nemaju godišnji odmor ni praznike, rade po 14 sati dnevno, a po pašnjacima ih šiba hladan vetar, lokalno poznat pod imenom “cierzo”. Zbog takve vrste posla ponekad im je teško pronaći devojku, suprugu

Ovce su, međutim, pod stresom jer se industrijski poligoni obližnjih gradova šire smanjujući pašnjake. Mirna mesta potrebna ovcama sve su skučenija zbog širenja puteva s automobilima i staza po kojima trče rekreativci. “Obruč se sve više steže oko nas”, upozorava Antonio.

Pad koji brine

S istim problemom suočava se 111.869 imanja s ovcama u Španiji. Dodatnu poteškoću im stvaraju nove prehrambene navike 47 miliona stanovnika te zemlje. Lane je godišnja potrošnja ovčetine pala na 0,89 kila po stanovniku, sa 2,56 kila iz 2008. godine.

Španci su poslednjih godinu dana osetljivi na cene, pa im je možda puno da izdvoje između 6 i 20 evra za kilogram ovčetine, jer su im porasli računi za struju, plin i osnovne namirnice.

“Taj pad nas brine”, kaže direktor marketinga Diego Franco u zgradi zadruge Pastores Grupo Cooperativo, gde pokušavaju da otkriju zašto su potrošači smanjili konzumaciju. U udruženju tvrde da su potrebne veće subvencije države i EU.

Španska vlada je ove godine isplaćivala farmerima 14,15 evra po ovci, namenjenoj za proizvodnju mesa, ali oni tvrde da to nije dovoljno.

IZVOR>KURIR.RS

Facebook Comments

Leave a Comment

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You cannot copy content of this page