MILESA JE POLJOPRIVREDNICA, BRINE O KRAVAMA I NJIVAMA, A PRAVA JE LJEPOTICA: Svi gledaju u njene duge noge!

.

Mlada poljoprivrednica, Milesa Radojević (23) iz sela Brančić kod Ljiga, na društvenim mrežama pokušala da polemiše u grupama čija je tematika poljoprivreda suočila se sa podsmijehom i nepovjerenjem. 

Pitanje je samo – da li zbog toga što je žena, što je mlada i lijepa ili zbog toga što voli da se slika kao i većina njenih vršnjakinja.

Kada je na Facebook grupi za poljoprivrednike postavila oglas da traži radnike na farmi nisu joj vjerovali da je farma njena ili su joj pisali prostačke komentare. Kada Milesa postavi oglas da prodaje telad, muškarac napiše da će se na telefon javiti muškarac koji pojma nema o oglasu.

– Da sam muško, ispod mojih objava pitali bi za cijenu teladi i marku traktora. Kada ja nešto napišem pitaju čija mi je farma koju slikam, zašto sam u bijelim helankama ili majici na bratele, a ono što radim je je malo ili loše. Ako je i dobro, zamjeraju zašto sam se uopšte slikala i to okačila – komentariše ova mlada žena.

Milesa ima 23 godine, razvedena je i živi sa roditeljima i dvoje djece, kćerkom od šest godina i sinom od četiri. Farma je velika, posla mnogo, pa porodica uvijek mora da ima bar jednog zaposlenog radnika. Milesa radi na njivi, u bašti i štali, u kući je domaćica i sve vrijeme majka dvoje mališana. Kada izlazi izgleda kao bilo koja varošanka, u svakom pogledu.

milesa4milesa5

– Bavimo se isključivo poljoprivredom. Imamo 35 krava muzara i glavna djelatnost nam je proizvodnja mlijeka, dnevno predamo 500 litara. Imamo telad i bikove za prodaju, sve ukupno 70 grla. Na 30 hektara zemlje, što naše, što iznajmljene, gajimo kukuruz, pšenicu, lucerku. Kada sam u štali, moj je posao muža, imamo izmuzište, ali ne i sistem za mužu, u istom trenutku mogu da se muzu po četiri krave. Na njivi sa drugim radnicima vozim neki od pet naših traktora, baliram, valjam kada se sije, tanjiram. Skupljam baliranu djetelinu u sezoni, spremam silažu za stoku. Ako tu nema posla, onda sam u bašti. Na selu uvijek ima posla – objašnjava Milesa.

milesa3

– Telefone sa kamerom imamo i mi na selu, pa ne znam zašto je problem da se slikamo i to “kačimo”, mada moram priznati da muškarcima niko ne zamjera fotkanje u njivi. Ne znam zašto je problem što se fotografišem u čistoj odjeći i šorcu, pa ni jedna žena se neće slikati kada je prljava i niko gradskim djevojkama dok rade na 40 stepeni ne zamjera šorc i bretele – priča Milesa uz napomenu da se neće povući ni pred kakvim glupim zamjerkama.

milesa6

Na komentar da je možda veći problem njena ljepota nego to što je žena, Milesa kaže da ne vjeruje u to jer lijepim muškarcima niko ne zamjera slikanje mišića.

milesa7

– Čini mi se da je u Srbiji čudo što mlada žena živi na selu i time se hvali, to slika i pokazuje. Ja se time ponosim, što su me od malena učili da radim, a da ne zapostavim ni provod, ni brigu o sebi. I ja svoju djecu učim – pomozi mami ovo, pomozi ono, jer dok su mali sve im je zanimljivo, a kada porastu imaće usađene radne navike – objašnjava ova mlada majka.

 

IZVOR:(Telegraf.rs)

Facebook Comments

Leave a Comment

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You cannot copy content of this page