Novakov dvostruki nokaut u Rimu traži vanredne mere za RG

Samo dve nedelje pre Rolan Garosa, Novak Đoković je u Rimu dvostruko nokautiran. Prvo je dobio flašu u glavu, a onda je Alehandro Tabilo iskoristio njegovu veoma slabu igru i zadao mu nokaut na terenu.

Da nije bilo tog prvog nokauta, ne bi bilo ni drugog, ali ova dijagnoza neće mnogo pomoći. Novaka veoma brzo čeka jedan od najvažnijih teniskih turnira, na kome još i brani titulu, bez koje bi mogao i da ostane bez prvog mesta na svetu

A da je ono prvo bilo gotovo kao pravi nokaut u bokserskom meču, dovoljno je pogledati snimak. Đokoviću je trebalo mnogo duže od brojanja do deset da bi ustao.

– Da, to je u velikoj meri uticalo na mene. Posle sam dobio medicinsku negu. U periodu od pola sata ili jednog sata bilo je tu mučnine, vrtoglavice, krvi, raznih stvari… Uspeo sam da spavam okej. Bolela me je glava – objasnio je kako se osećao a iz njegovih reči je jasno da je bilo potpuno nelogično očekivati da protiv odličnog Čileanca odigra kvalitetno.

Nada je, naravno, postojala, Nole se u danu pauze ponašao kao da neće biti posledica, ali kada je stao na teren, bilo je potpuno drugačije.

– Sutradan je sve bilo prilično u redu. Zbog toga sam pomislio da je sve pod kontrolom. Možda i jeste, a možda i nije. Danas kao da je na terenu bio neki drugi igrač u mojim patikama. Bez imalo ritma, tempa, ravnoteže… To me malo brine – otkrio je posle poraza kako se stvarno osećao.

Naravno, kada bi Đokoviću sada bilo najvažnije da jadikuje nad svojom sudbinom, nikada ne bi postao ono što jeste. Najbolji teniser svih vremena. Ne, Nole je celu ružnu priču sa Foro Italika već stavio u arhivu i sada, zajedno sa stručnim štabom, već priprema rešenje ove izuzetno krizne situacije.

Jer ako je plan bio da se u tri paklena meseca između sredine maja i sredine septembra – sa tri gren slema i Olimpijskim igrama – stigne u formi i fizički spreman, taj plan nije ostvaren. Pogotovo ovaj prvi segment.

Nole i jeste igrao na manje turnira nego inače kako ne bi u Pariz došao sa previše mečeva i umoran, ali zbog neprilike u Rimu dolazi sa premalo. Na Italijanskom openu je trebalo dostići odličnu formu, ali sada nema ni to a ni željenu svežinu, baš zbog svega što se dogodilo u petak. Umesto da trenira punom parom narednih dana, on mora prvo da se oporavi od šokantne neprijatnosti.

– Ako želim da odbranim titulu na Rolan Garos, sve mora da se promeni – objasnio je da su neophodne vanredne mere.

Ono što je sada interesantno je da li Novak razmišlja da se prijavi za neki od turnira u nedelji pred odbranu Kupa musketara. Sledeće nedelje se igraju takmičenja serije 250 u Lionu i Ženevi. Đoković gotovo nikada ne učestvuje na zvaničnim turnirima u nedelji pred gren slem, ali izuzetaka ima. Recimo 2021. u Beogradu je osvojio titulu a onda otišao u Pariz i tamo drugi put u karijeri pobedio. Sve u tri nedelje.

Napor jeste veliki, ali tako bi mogao da nadoknadi nedostatak mečeva pred dolazak u Bulonjsku šumu. Konkurencija na tim turnirima nije preterano jaka – za sada je prijavljen samo jedan igrač iz prvih deset, Kasper Rud u Ženevi. U Lionu bi prvi niosilac trebalo da bude Igo Imber, 15. na ATP listi.

U toj šarenoj konkurenciji, Đoković bi mogao da dobije ono što mu najviše nedostaje: mečeve, pobede i samopouzdanje. Možda bi se malo umorio, ali posle rimskih nevolja, problem zamora ne deluje kao najvažniji.

Drugi put u Pariz vodi kroz dvonedeljne treninge, ali oni ne rešavaju taj problem premalo mečeva i premalo uspeha pred tako važan turnir. Osim glavobolje zbog rimske flaše, Novaka će narednih dana mučiti i glavobolja kako da se za pariski izazov pripremi što bolje.

IZVOR:SPORTKLUN.N1

Facebook Comments

Leave a Comment

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You cannot copy content of this page