Pijaca udavača: Evo kako mlade Bugarke nalaze muževe

Podelite s Prijateljima

“Pijaca udavača” specifična je manifestacija bugarskih Roma koja se održava nekolko puta godišnje u malom mestu Stara Zagora. Potencijalne mlade provokativno se oblače, šminkaju i prave svoje najbolje frizure ne bi li privukle pažnju momaka koji bi mogli postati njihovi muževi.

Ovaj specifičan “festival” organizuje se već generacijama u nazad.

Narod poznat i pod imenom Kalaidži tradicionalno za život zarađuje skupljanjem bakra. U ovom malom mestu, gde živi oko 18.000 Roma, inače se teško živi, a upravo Kalaidže su među najsiromašnijima. Ova “pijaca” za njih je način da zarade.

Kako sve to izgleda?

Sve počinje kao školski ples. Momci i devojke stoje u dve odvojene grupe, tek povremeno se rukuju ili odmeravaju jedni druge.

Devojke se dugo pripremaju, oblače svoju najbolju odeću, šminkaju se i stavljaju najbolji nakit. Oko njih kruže mladi muškarci, čije porodice na ovaj način žele da im nađu što povoljnije udavače.

Njihovi roditelji stoje u pozadini i posmatraju, a ukoliko njihovo dete pronađe odgovarajućeg partnera, počinju pregovori o tome koliko porodica mladog muškarca mora da plati ne bi li dobila devojku.

Milka (13) sa svojim budućim suprugom Ivanom (17) Ovakve manifestacije retke su prilike u kojima dečaci i devojčice mogu da se druže i pričaju, jer u ovoj zajednici vladaju stoga konzervativna pravila. Toliko, da Kalaidži, koji su mahom pravoslavci, neretko ispisuju svoje ćerke iz škola kada napune 15 godine ne bi li ih sklonili od iskušenja. Retka prilika da mladići i devojke razgovaraju „Pijaca udavača“ nekada se održavala na blatnjavom polju pored pijace konja u malom selu. Ali od prošle godine, policija je pomerila „festival“ u grad, da bi izbegli konflikte sa prodavcima konja.Foto:

IZVOR:ZENABLIC.RS

Facebook Comments

By admin

Related Post

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You cannot copy content of this page