PUTIN O SVETU NAKON HLADNOG RATA: Srbija je prva platila cenu američke samovolje!

Podelite s Prijateljima

Sjedinjene Američke Države su više puta upotrebljavale vojnu silu u svetu zaobilazeći Povelju UN – od Jugoslavije do Sirije, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na plenarnoj sednici međunarodnog diskusionog kluba “Valdaj“.
Predsednik Rusije podsetio je da su UN stvorene nakon Drugog svetskog rata kada je postojao određeni raspored snaga u svetu, ali da su zatim, nakon raspada SSSR-a, prema njegovom mišljenju, SAD odlučile da više nije potrebno ni sa kim da se dogovaraju o važnim pitanjima, što je rezultiralo bombardovanjem Jugoslavije 1999. godine, preneo je Sputnjik.

– Potom su usledili događaji u Iraku. Zar su UN dozvolile akcije u Iraku? Ne. A pre toga je bio Avganistan 2001. godine. Da, mi znamo za tragične događaje od 11. septembra 2001. godine, ali ipak prema postojećem međunarodnom pravu trebalo je otići u SB UN i prvo dobiti odgovarajuću rezoluciju – naveo je ruski predsednik.

Putin je podsetio da je nakon tih događaja usledila i situacija u Libiji, o kojoj je doneta rezolucija.

– Svi su čitali tu rezoluciju. Šta je tamo napisano? Zona slobodnog leta. Kakva je to zona slobodnog leta, ako su počeli da se izvode raketne udare i da bombarduju teritoriju? Grubo su sve izvrnuli i opet narušili Povelju UN. Nakon toga je došla Sirija – rekao je Putin.

IZVOR:SRBIJA.DANAS

Facebook Comments

By admin

Related Post

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You cannot copy content of this page