Ruskinja zbog ljubavi u Sarajevu PREŠLA NA ISLAM: Lepa Ljudmila više nije u braku, proslavlja Bajram, ali NEDOSTAJE JOJ PORODICA u zavičaju

By admin jan9,2024
Podelite s Prijateljima

Ruskinja Ljudmila Babić već deceniju živi u Bosni i Hercegovini, a ovo je osmi Ramazanski bajram koji dočekuje u Sarajevu nakon što je prešla na islam i ne razmišlja o povratku u rodnu Rusiju.

Ljudmila je pre 10 godina upoznala Nedima Babića i odmah došla u Bosnu i Hercegovinu i udala se za njega, prenosi Srpskainfo

.Nakon nekog vremena se razvela, ali je nastavila život u Sarajevu.

Vedrog lica Ruskinju, put Sarajeva je dovela ljubav, ali ju je u gradu na Miljacki i zadržala ljubav koju je razvila prema ovom gradu u kojem je prijatelji i poznanici osloviše sa “Mila“.

Ona je u razgovoru za Anadoliju kazala da je stupanjem u brak s muslimanom počela više da istražuje o toj veri i da je nakon izvesnog vremena shvatila da želi život nastaviti kao muslimanka.

– Pre osam godina sam otišla u džamiju na teravih-namaz. Bila je to 27. noć ramazana i tad još nisam bila prešla na islam, već sam želela vidjeti taj ambijent i osetiti tu atmosferu. Planirala sam da sednem u ćošak džamije i posmatram vernike dok klanjaju, ali srela sam tamo prijateljicu i ona me pozvala da sednem pored nje. Rekla mi je da je pratim i radim sve što ona bude radila tokom namaza. Bila sam uzbuđena kad je namaz počeo. Nisam mogla zaustaviti suze kada sam činila prvu sedždu. Bile su to snažne emocije i osećaji. Shvatila sam da je to ono što sam tražila – kazala je Babić.

U razgovoru je istakla da neće nikada zaboraviti ni uzbuđenje koje je doživela i tokom prvog Bajrama koji je doživela po dolasku u BiH dok još nije bila muslimanka.

– I danas, osam godina nakon prelaska na islam, Ramazanski bajram dočekujem s mnogo emocija i ljubavi u srcu. Bajram za mene predstavlja sreću. To je praznik koji dolazi nakon ramazana, kojeg se trudimo provoditi u maksimalnoj duhovnosti, i trudim se da bajrame provodim i doživim na najlepši mogući način – kazala je Ljudmila.

Ljudmila je nutricionista, a iz braka s Nedimom ima ćerku.

Ljudmila posebno uživa u posećivanju prijatelja tokom bajrama, kada im i poklanja im uglavnom bajramluke koje svojeručno pravi s obzirom da ima više hobija, uključujući slikanje na drvetu i kaligrafiju.

Ona je u razgovoru kazala da je sretna u Bosni i Hercegovini i da uživa u bajramskim praznicima, ali da joj ipak nedostaje porodica koja živi u Rusiji.

IZVOR:BLIC.RS

Facebook Comments

By admin

Related Post

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You cannot copy content of this page