SRBI GA KORISTILI U VREME KOSOVSKOG BOJA: Odrekli su ga se, ali Novak Đoković nije

By admin apr2,2024
Podelite s Prijateljima

Novak Đoković čestitao je Srbima srećnu 7533. godinu po staroslovenskom kalendaru, koji već godinama prati i očigledno veoma poštuje. “Srećna u Ljubavi Srbska 7.533. godina”, poručio je iz Monte Karla najbolji teniser svih vremena pratiocima na Instagramu.

Novak je i prethodnih godina takođe čestitao praznik po kalendaru koji su ustanovili stari Sloveni, još u vreme kada su bili grupa različitih plemena pre Velike seobe naroda i ranog srednjeg veka (od 5. do 10. veka). Prema njihovim verovanjima, nova godina počinjala je početkom leta, što je “padalo” početkom aprila, s obzirom na to da je godina bila podeljena na dva dela.

Leto bi počinjalo onda kada bi počelo bujanje prirode. O tome je Novak jednom prilikom takođe pisao. “Danas počinje leto. Naš kalendar prati biološki ritam Zemlje. Godina se delila na dva dela, leto je bilo od Đurđeva do Mitrova dana, što se odnosi na period bujanja vegetacije i uopšte života na ovim prostorima. Godina je imala trinaest meseci po 28 dana, a svaki mesec je imao četiri sedmice, svaka sedmica (nedelja) imala je po sedam dana, kao što idu mesečeve mene”, tvrdio je Novak.

Taj kalendar korišćen je u srpskoj srednjovekovnoj istoriji, a dokaz za to je spomenik koji je Stefan Lazarević (1377 – 1427) podigao 1397. godine na Gazimestanu u čast knezu Lazaru. Na njemu piše da se Kosovska bitka dogodila 6897. godine. “I sve ovo rečeno svrši se leta 6897, indikta 12, meseca 15, u dan utorak, a čas je bio šesti ili sedmi, ne znam, Bog zna”, piše na tom spomeniku.

Staroslovenski kalendar je po svojim karakteristikama bio solaran i Sloveni su ga zasnovali prema godišnjem kretanju Sunca i u odnosu na položaj prema Zemlji.

IZVOR>MONDO.RS

Facebook Comments

By admin

Related Post

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You cannot copy content of this page