SRBIN I ALBANKA ŽIVE U SLOZI I SREĆI Slave Svetog Nikolu, skupljaju pare da krste decu: Ljubav pobeđuje svako zlo!

By admin jan5,2024
Podelite s Prijateljima

Na liniji razdvajanja albanskih naseobina u rejonu sela Paralovo i Bresaljce i srpskog sela Zebince u zaseoku Manute kod Novog Brda živi i stvara budućnost četvoročlana porodica Razije i Siniše Jovića sa dvoje dece: Marinom, učenicom petog, i Mihajlom, učenikom četvrtog razreda osnovne škole.

Do njihovog doma, koji iz pepela podižu uz pomoć donatora, zemljanim izlokanim putem dolaze samo putnici namernici, “vukovi na dve noge” i odnedavno albanska omladina koja po vrletima Manute kvadovima preorava pašnjake na kojima se napasa desetak krava koje čuvaju Jovići.

Razija, rođena u Kuksu, odrastala u Tirani, u Siniši je pre 13 godina videla čoveka s kojim može da stvara porodicu i od tada do danas, kako veli ljubavlju i obostranim poštovanjem, uspeli su uz pomoć brojnih donatora i nadasve zahvaljujući “Sinišinim zlatnim rukama” da postave kamen temeljac novog velelepnog doma površine oko 180 kvadrata.

Prve dve godine su se, kako vele, sporazumevali mimikom, ali je Razija učila reč po reč i danas perfektno govori srpski jezik – moravskim naglaskom – ljuteći se na Sinišu što razume samo po neku reč izgovorenu na albanskom jeziku.

“Ljubav i poštovanje pobeđuju svako zlo. Mi smo uspeli, iako smo različite vere, da izgradimo dom u kome do danas nije pala gorka reč, iako smo se sa svih strana suočavali čak i sa prezirom”, priča Razija uverena da će njen i Sinišin dom i njihovo dvoje dece biti primer opstanka srpstva u novobrdskoj opštini u kojoj novopečeni albanski biznismeni grade na stotine vikendica.

Zemlja u vlasništvu šire porodice Jović nije na prodaju. Poverena je Siniši koji obrađuje dvadesetak hektara dedovine i uz to je zakupio još pet hektara društvenog zemljišta na kome su opštinske vlasti pre nekoliko godina bile planirale gradnju planinarskog doma i staza za planinski biciklizam i vožnju kvadovima.
Uspeli su da sačuvaju netaknutim deo planinskog prevoja na kome se uz njihovo stado napasa stotine ovaca i krava koje u vlasništvu NVO “Majka Devet Jugovića” preko Narodne kuhinje hrane više od hiljadu socijalno ugroženih Srba u Kosovskom pomoravlju.

Razija i Siniša na smenu, bilo danju bilo noću, čuvaju krave i pet, šest ovaca, u čemu im pomaže par šarplaninaca od desetak, koliko su imali, pošto su im “dvonogi vukovi” otrovali nekoliko njih i ukrali tri krave.

Paroh Novobrdski Stevo Mitrić, donirao je Jovićima kamere kojima su pokrili celo dvorište, posebno štalu oslonjenu na kuću, kako bi im omogućio koliko toliko bezbrižniji san.

Država Srbija, preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju, nadoknadila im je sredinom ove godine štetu, i najavila pomoć u građevinskom materijalu za proširenje štale pošto planiraju da čuvaju dvadesetak krava i bave se proizvodnjom nadaleko čuvenog novobrdskog-krivorečkog sira.

Razija i Siniša ne žele da govore o “sitnim problemima” sa ljudima koji ne razumeju i ne shvataju život Srbina i Albanke. Žele da, čim skupe neki dinar krste Marinu i Mihajla u Manastiru Draganac.Vikarni Episkop Novobrdski Arhimandrit Ilarion će krstiti Marinu i Mihajla, što će kako sa ponosom veli Razije, potvrditi da su njena deca Jovići Srbi koji su slavili i slave Svetog Nikolu u novoj već osveštanoj kući.

U selu Zebince izvorištu Krive Reka, netaknutom kutku prirode, u zaseoku Manute na oko dva i po kilometra od Jovića opstali su Kostići i Savići sa desetoro dece mlađih od 15 godina.

I jedna i druga familija kako veli Dejan Kostić sve oči drži uprte u Joviće čuvare linije razdvajanja.

“Nema dana kada neko od nas ne poseti Joviće jer je svima jasno da bez njihovog opstanka neće preteći jedna jedina srpska glava u Manuti”, veli on pozivajući dojučerašnju rodbinu, jer su Jovići, Kostići i Savići rodbinski vezani,da smognu snage da se varte u rodno selo i pomognu opstanku srpstva.

IZVOR(Kurir.rs/Telegraf)

Facebook Comments

By admin

Related Post

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You cannot copy content of this page