“UDALA SAM SE ZBOG PAPIRA. ODMAH SAM MU DALA 3.000 EVRA, a ostatak mu isplaćujem mjesečno. Svako živi u svom stanu

By admin jan3,2024
Podelite s Prijateljima

Većina građana čula je barem za jedan primjer udaje u inostranstvu radi sticanja stranog državljanstva. Trend pokazuje kako su i hrvatski dokumenti sve traženiji, a najviše ih traže državljani BiH.Sve je veći broj mladih u BiH koji u fiktivnom braku vide izlaz iz bh. svakodnevnice i bijeg na zapad. Redovi u ambasadama za njih su predugi, a žele otići što je moguće prije, piše “Večernji list BiH“…Brojni oglasiU posljednje vrijeme sve se češće na društvenim mrežama pojavljuju oglasi u kojima mladići s državljanstvom BiH traže djevojke s državljanstvom zemalja EU kako bi na taj način došli do toliko željenog dokumenta koji im znači mogućnost rada u nekoj od članica EU.

“Tražim djevojku s državljanstvom neke od zemalja EU za fiktivni brak, naravno, uz nadoknadu i sve ostalo po uslovima koji njoj odgovaraju. Našao sam posao u Njemačkoj, ali nemam potrebne dokumente za odlazak”, jedan je od oglasa koji su prije nekoliko dana postavljeni u jednu od grupa na Facebooku u kojima korisnici razmjenjuju svoja iskustva i informacije vezane uz rad u Njemačkoj.Na komentare ostalih članova zašto ne ode u Ambasadu i zatraži vizu, mladić je kazao kako je to već učinio, ali mu se žuri, a termin u Ambasadi mora čekati godinu dana. Ovo je samo jedan u nizu u moru sličnih oglasa i ponuda.

“Dečko od 25 godina traži nekoga za brak radi dokumenata EU… Iz BiH sam. Ako ima neko voljan, neka ostavi komentar”, sličan je oglas na drugoj stranici.Kao i u svemu drugom, gdje ima potražnje ima i ponude pa smo tako naišli i na oglas žene koja nudi fiktivni brak muškarcima koji nemaju državljanstvo neke od zemalja EU:
“Žena od 38 godina s dokumentima RH nudi fiktivan brak. Zainteresovani neka ostave komentar zbog kontakta”. Ne nude samo žene takve usluge, na sličan način do novca žele doći i muškarci.Nudim fiktivan brak ženskoj osobi. Imam 44 godine i živim u Hrvatskoj… Molim samo ozbiljne ponude i poruke, ostala pitanja, molim vas, u Inbox”, još je jedan od svježe objavljenih oglasa.Ima i onih sa specifičnim zahtjevima po pitanju gradova, poput ovoga:

“Potrebna djevojka koji radi i živi u Beču isključivo za fiktivni brak. Plaćanje po dogovoru. Građani BiH, ali i susjednih zemalja koje još uvijek nisu članice EU, sve češće se žene i udaju u zemljama EU zbog dokumenata, a cijena tih fiktivnih brakova je od 3.000 eura pa naviše. Udaja ili ženidba radi radne dozvole mnogima je, nažalost, jedini izlaz iz beznadne situacije. Pojedinci ne pitaju za cijenu, ni za partnera, ni za zemlju, samo kako bi se dokopali boljeg i sigurnijeg života.”Otkako je u EU ušla Hrvatska, sve traženiji su djevojke i muškarci s hrvatskim dokumentima za udaju odnosno ženidbu samo formalno.

Međutim, ovakav aranžman podrazumijeva mijenjanje života mladoženje pa takve dobrovoljce nije lako naći. Nude se stoga visoki iznosi koji se, kao i u opisanom slučaju, daju u ratama jer je upravo neimaština natjerala djevojke na takve dogovore te često nemaju puni iznos za isplatu “na ruke”.Uz to, isplata na rate je i garancija da novi mladoženja neće nestati nakon što dobije “miraz”.Ena je na taj način otišla iz srednje Bosne u Njemačku kako bi se pridružila suprugu Hrvatu kojem je prije vjenčanja, shodno dogovoru, našla posao u restoranskoj kuhinji.

“Otišla sam za njim i zaposlila sam se u svojoj struci kao frizerka. Svako živi u svom stanu, ali ja sam kod njega ostavila dosta svoje odjeće, obuće, higijenskih potrepština, fotografija za slučaj da dođe kontrola. Dođem do njega dva-tri puta sedmično da me komšije vide, a svratim mu i do posla. Odmah sam mu dala 3.000 eura, a ostatak od još 3.000 mu isplaćujem mjesečno. Ako se zaljubim u Nijemca koji će i mene željeti, udat ću se za njega, a ako ne, čekat ću dok ne riješim svoj status dugotrajnim boravkom i radom. Sve je dobro dok se moj muž ne zaljubi”, objašnjava Ena.

IZVOR:HABER.BA

Facebook Comments

By admin

Related Post

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You cannot copy content of this page