Ovaj suplement sve češće postaje poput “gagičnog praha” za sve koji žele da smršaju

Za Noleta nekad kažu da je prava “teniska mašina”, a da bi ona radila “kao podmazana”, neophodno je i odgovarajuće “gorivo“.

Novak se ravanširao Alkarazu  pobedom na obroncima Sinsinatija (SAD), ali se čini da je trijumfi pao u senku, ako je prema pisanju stranih medija suditi.

Naime, Novak je znenadio mnoge kada je zatražio uz vapaj supstancu koja je još nepoznata onima koji nisu u sportskim vodama. “Kreatin!”, vikao je naš teniser obraćajući se svom timu.

Dobro je poznato da se naš teniski as hrani izuzetno kvalitetno, kao i da na meč obično ponese nešto od namirnica. Nekad su to bile banane, u poslednje vreme urme.

Novak drži veganske dijete više od decenije. Oko 2010. Đoković je saznao da je netolerantan na gluten; zbog čega je modifikovao svoju ishranu kako bi eliminisao gluten, za koju kaže da je u velikoj meri poboljšao njegovo zdravlje i performanse.

Tada je prestao da konzumira mlečne proizvode i totalno je smanjio unos šećera. Kako bi izbalansirao nedostajuće namirnice, on konzumira razne suplemente. Jedan od njih je i kreatin.Kreatin je aminokiselina prisutna u crvenom mesu i školjkama koja poboljšava sportske performanse olakšavajući proizvodnju energije za mišiće.

U ljudskom organizmu, jetra, pankreas i bubrezi proizvedu oko 1gr kreatina dnevno. Potrebna su dva, pa se taj ostatak mora nadoknaditi iz proteina životinjskog porekla. U poslednje vreme suplementi kreatina postali su veliki biznis, vredan više od 400 miliona dolara godišnje.

– Kreatin je, narodski rečeno, organsko jedinjenje, supstanca koja ubrzava stvaranje energije. To nije steroid, nedozvoljeni dodatak i jedna je od najviše ispitivanih supstanci od svih suplemenata. Prvi put pronađen 1832. godine u mišićima ljudi, a devedesetih je postao najprodavaniji suplement. To nije kao vitamin C ili B, ne koristi se na isti način, objasnio je dr Saša Plećević, poznatiji kao dr Filgud, u emisiji “Jutro” na TV Prva.

Međutim, ova supstanca nije nikakav magični prah, pa može da vam pomogne jedino ako već vredno vežbate i imate kontrolisanu ishranu. Kreatin učestvuje u izgradnji snažnijih mišića, a oni donose i pojačanu potrošnju energije.

IZVOR;:SRBIJA.DANAS

Facebook Comments


Leave a Reply


SIGN INTO YOUR ACCOUNT CREATE NEW ACCOUNT

 
×
 
×
FORGOT YOUR DETAILS?
×

Go up

You cannot copy content of this page

MENU
Romansa