Svakoj “MAŠINI” je potrebno “GORIVO”: Svi su čuli šta Novak dovikuje, a retko ko zna čemu služi KREATIN, žene ga OBOŽAVAJU

Ovaj suplement sve češće postaje poput “gagičnog praha” za sve koji žele da smršaju

Za Noleta nekad kažu da je prava “teniska mašina”, a da bi ona radila “kao podmazana”, neophodno je i odgovarajuće “gorivo“.

Novak se ravanširao Alkarazu  pobedom na obroncima Sinsinatija (SAD), ali se čini da je trijumfi pao u senku, ako je prema pisanju stranih medija suditi.

Naime, Novak je znenadio mnoge kada je zatražio uz vapaj supstancu koja je još nepoznata onima koji nisu u sportskim vodama. “Kreatin!”, vikao je naš teniser obraćajući se svom timu.

Dobro je poznato da se naš teniski as hrani izuzetno kvalitetno, kao i da na meč obično ponese nešto od namirnica. Nekad su to bile banane, u poslednje vreme urme.

Novak drži veganske dijete više od decenije. Oko 2010. Đoković je saznao da je netolerantan na gluten; zbog čega je modifikovao svoju ishranu kako bi eliminisao gluten, za koju kaže da je u velikoj meri poboljšao njegovo zdravlje i performanse.

Tada je prestao da konzumira mlečne proizvode i totalno je smanjio unos šećera. Kako bi izbalansirao nedostajuće namirnice, on konzumira razne suplemente. Jedan od njih je i kreatin.Kreatin je aminokiselina prisutna u crvenom mesu i školjkama koja poboljšava sportske performanse olakšavajući proizvodnju energije za mišiće.

U ljudskom organizmu, jetra, pankreas i bubrezi proizvedu oko 1gr kreatina dnevno. Potrebna su dva, pa se taj ostatak mora nadoknaditi iz proteina životinjskog porekla. U poslednje vreme suplementi kreatina postali su veliki biznis, vredan više od 400 miliona dolara godišnje.

– Kreatin je, narodski rečeno, organsko jedinjenje, supstanca koja ubrzava stvaranje energije. To nije steroid, nedozvoljeni dodatak i jedna je od najviše ispitivanih supstanci od svih suplemenata. Prvi put pronađen 1832. godine u mišićima ljudi, a devedesetih je postao najprodavaniji suplement. To nije kao vitamin C ili B, ne koristi se na isti način, objasnio je dr Saša Plećević, poznatiji kao dr Filgud, u emisiji “Jutro” na TV Prva.

Međutim, ova supstanca nije nikakav magični prah, pa može da vam pomogne jedino ako već vredno vežbate i imate kontrolisanu ishranu. Kreatin učestvuje u izgradnji snažnijih mišića, a oni donose i pojačanu potrošnju energije.

IZVOR;:SRBIJA.DANAS

Facebook Comments

Leave a Comment

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

You cannot copy content of this page